Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.14
Hang nélkül 2 – Plakát
Rendező: John Krasinski
Írók: Scott Beck, John Krasinski, Bryan Woods
Szereplők: Emily Blunt, Brian Tyree Henry, Djimon Hounsou, Noah Jupe, John Krasinski, Cillian Murphy, Millicent Simmonds
Játékidő: 97 perc
Bemutató: 2020. Szeptember 3.
Hang nélkül 2. (eredeti cím: A Quiet Place Part II) amerikai horror-thriller

2020-as amerikai horrorfilm, amely a 2018-as Hang nélkül című film folytatása. Az új részt szintén John Krasinski írta és rendezte, valamint a főszereplők Emily Blunt, Millicent Simmonds és Noah Jupe, mint visszatérő szereplők az első filmből. Cillian Murphy és Djimon Hounsou újonnan csatlakoztak a film szereplőihez. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2020. március 20-án mutatja be a Paramount Pictures Dolby Cinema-ban és IMAX-ban. A filmet eredetileg 2020. május 15-én tervezték megjelentetni. Magyarországon a filmet a UIP-Dunafilm mutatja be szinkronizálva.
A folytatásról 2018 áprilisában kezdtek el beszélni az első film bevételi sikere után. 2018. augusztusig Krasinski megírta a film forgatókönyvét és 2019 februárjában felkérték a megrendezésre. A film forgatása 2019 júniusától szeptemberig tartott New York nyugati részén.

Az otthonukban történt halálos eseményeket követően az Abbott családnak a külvilág borzalmaival kell szembesülnie, miközben tovább küzdenek a túlélésért – a legnagyobb csendben. Miután arra kényszerülnek, hogy nekivágjanak az ismeretlennek, gyorsan ráeszmélnek, hogy nem csak a hangra vadászó szörnyek jelentenek fenyegetést a homokösvényen túl...

Filmkészítés: A Paramount Pictures 17 millió dolláros költségvetéssel készítette az első filmet, a Hang nélkült. A Paramount 2018. áprilisában adta ki a filmet az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, valamint a nyitó hétvégén 50,2 millió dollárt tudott gyűjteni, ami jóval meghaladta a 20 millió dolláros költségvetését. Később áprilisban, a Paramount elnöke és vezérigazgatója, Jim Gianopulos bejelentette, hogy a folytatás korai fejlesztés alatt van. (Az első film végül 188 millió dollárt termelt az Egyesült Államokban és Kanadában, végül 340,9 millió dollárt gyűjtött össze világszerte.) John Krasinski, aki az első film társszerzője, rendezője és főszereplője volt, azt állította, hogy ez egy "egyszer nézős" film, de a megtervezett folytatást megkezdte a nagyobb kitalált univerzum mérlegelésre és a lehetőségek feltárására. Augusztusra Krasinski megírta a film forgatókönyvét, ám rendezőt még nem találtak. Krasinski szerint a Paramount több írót és rendezőt elutasított el, akik túlságosan ráorientálódtak a franchise-re, ezért a stúdió felkérte John-t, hogy írjon egy forgatókönyvet, az ő saját "apró elképzelése alapján, amely megfelel a világnak és izgalmas lehet". Polly Morgan operatőr leírta a folytatást: "Ez inkább a felnövekvő gyermekekről szól, a világ felfedezéséről és maguk megóvásának megtanulásáról."
2019. februárjára végül Krasinskit felvették a folytatás elkészítésére, és Emily Blunt, Millicent Simmonds és Noah Jupe színészek megerősítették visszatérő szerepüket. Márciusban Cillian Murphy csatlakozott a castinghoz. Az elkövetkezendő hónapban, júniusban Brian Tyree Henry csatlakozott a stábhoz, de némi ütemezési probléma miatt kénytelen volt elhagyni a filmet. Augusztusban Djimon Hounsou váltotta fel őt.
2019. júniusában megkezdődött a film folytatása. A forgatás hivatalosan 2019. július 15-én vette kezdetét. A forgatás egész New York nyugati részén zajlott. A helyszínek között szerepelt Erie megye és egy kisebb falu, Akron. További helyszínek között szerepelt Észak-Tonawanda városa és Niagara megyében található Olcott falu, valamint a Barcelona kikötő Westfeld városban, Chautauqua megyében.  A forgatásra a New York-i Buffalo hangszóróján is sor került. Az egyik utolsó forgatási hely, az északi partvidéki South Grand Island híd, amelyet 13 óra hosszára lezárták. A produkció több mint 10 millió dollárt fektetett a New York-i upstate-be, 400 bérleti díjat hozott létre, és 300 háttér-szereplőt vett be. Szeptember végére a film forgatása befejeződött.

Érdekességek:

  • A Hang nélkül 2 Cillian Murphy második posztapokaliptikus filmje a 2002-es 28 nappal később után.
  • A forgatás kedvéért a New York-állambeli South Grand Island hidat 13 órára lezárták.
  • A Hang nélkül 2 egyik kulcsszerepét eredetileg Brian Tyree Henry alakította volna, azonban egy másik filmjének forgatása miatt az utolsó pillanatban kénytelen volt visszalépni. Ekkor már javában zajlottak a Hang nélkül 2 körüli munkálatok, de az alkotók még időben tudták helyettesíteni a színészt Djimon Hounsou szerződtetésével.
  • Az első részt jegyző páros tagjai, Scott Beck és Bryan Woods egyéb munkáikat előnyben részesítve nem vállalták a második rész forgatókönyvének megírását.
  • A produkció 10 millió dollárt fektetett be New York államba, 400 munkahelyet teremtett, továbbá az alkotók a munkálatok során mintegy 300 statisztát alkalmaztak.
  • A Hang nélkül 2 forgatása 2019. júniusában kezdődött meg, és szeptember 25-én ért véget. A munkálatok befejezését a rendező, John Krasinski az Instagram-oldalán tudatta a követőivel.
  • A folytatás rendezői székét ismét John Krasinski foglalta el, aki a karakterének az első rész végén bekövetkezett halála miatt nem szerepel a filmben. Visszatér ellenben az eredeti szereplőgárdából Emily Blunt, Millicent Simmonds és Noah Jupe is.
  • A film operatőre, Polly Morgan így foglalta össze a folytatás koncepcióját: "A gyermekek felnövésének története, mely során megismerik a világot, amelyben élnek, és megtanulják, hogyan védjék meg magukat."
  •  A Hang nélkül első részének mindössze 17 millió dollár volt a költségvetése, míg az összbevételei világszerte meghaladták a 340 millió dollárt. Bár eredetileg a film rendezője, John Krasinski és a Paramount Pictures is egy filmre tervezett, a stúdió a remekek bevételek láttán 2019. februárjában felkérte a direktort, hogy írja és rendezze meg a folytatást.
  • Az elemezők előrejelzései szerint a Hang nélkül 2 már a premierhétvégéjén 70 millió dollár felett kaszálhat csak az amerikai piacon. Az első rész a bemutatását követő három napban 50,2 milliós bevételre tett szert.

Előzetes: