Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredeti cím The Conjuring: The Devil Made Me Do It
Műfaj horror, misztikus, thriller
Rendező Michael Chaves
Szereplők Patrick Wilson, Vera Farmiga, Charlene Amoia, Megan Ashley Brown, Julian Hilliard, Mitchell Hoog, Sterling Jerins, Ruairi O'Connor
Bemutató 2021. Június 1.
Bevétel $ 201,965,074

2021-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet David Leslie Johnson-McGoldrick és James Wan történetéből Michael Chaves rendezett, a forgatókönyvírója Johnson-McGoldrick, zeneszerzője Joseph Bishara. A film a Démonok között (2013) és a Démonok között 2. (2016) folytatása, valamint a Démonok között univerzum nyolcadik része. A főszerepet ismét Patrick Wilson és Vera Farmiga alakítja, akik Ed és Lorraine Warren-t játsszák. Michael Chaves-t választották meg a film rendezőjének, miután 2019-ben megrendezte a Gyászoló asszony átkát. A forgatás 2019 nyarán zajlott Georgiában.
A film eredetileg 2020 szeptemberében jelent volna meg, de a COVID-19 világjárvány miatt csúszott. Az Egyesült Királyságban 2021. május 26-án adta ki a Warner Bros. Pictures és a New Line Cinema. Egy hónapos HBO Max streaming szolgáltatással egyidejűleg az Egyesült Államokbeli bemutatója június 4-ke. Magyarországon június 10-én mutatta be szinkronizálva az InterCom Zrt.

1981-ben, a connecticuti Brookfield városában, Ed és Lorraine Warren démonológusok dokumentálják a nyolc éves David Glatzel ördögűzését, amelyen családja, nővére Debbie, annak barátja, Arne Johnson és Gordon atya vett részt. Az ördögűzés során Arne elmondja a démonnak, hogy David helyett inkább az ő testét szállja meg. Ed szemtanúja lesz annak, ahogy a démon átszáll David testéből Arnéba, miközben Ed szívrohamot kap, és kómás állapotban kórházba szállítják.
A következő hónapban Ed felébred a kórházban, és Lorraine-nek elárulja, hogy látta, amint a démon belép Arne testébe. A nő a kutyamenhelyre küldi a rendőrséget, és figyelmezteti őket, hogy tragédia fog ott történni. Arne és Debbie visszatérnek a lakásba, amely közvetlenül a pince felett található, ahol Debbie is dolgozik. Miután rosszul érzi magát, Arne a démoni megszállottság hatása alatt 22 késszúrással meggyilkolja a főbérlőjét, Bruno Saulst. Warrenék támogatásával az ő ügye lesz az első amerikai gyilkossági per, amelyben démoni megszállottságot hoznak fel védekezésként, aminek eredményeképpen megindul a nyomozás David eredeti megszállottsága ügyében. Warrenék később felfedeznek egy sátáni átkot, amely egy boszorkány totemén keresztül öröklődött, és találkoznak Kastnerrel, egy korábbi pappal, aki korábban a Ram szekta tanítványaival foglalkozott. Elmondja nekik, hogy egy okkultista szándékosan hagyta ott a totemet, aminek következtében átok szállt Glatzelékre, és ez okozta David megszállását.
Warrenék a Massachusetts állambeli Danversbe utaznak, hogy kivizsgálják Katie Lincoln halálát, akit szintén 22 késszúrással végeztek. A nyomozók egy totemet találtak Katie barátnőjének, Jessicának az otthonában, aki eltűnt. Lorraine-nek látomása lesz a gyilkosság újrateremtésével kapcsolatban, és rájön, hogy Jessica démoni megszállottság hatása alatt szúrta le Katie-t, mielőtt halálba ugrott egy szikláról, ami végül lehetővé teszi a nyomozók számára, hogy megtalálják a holttestet. Warrenék elutaznak a ravatalozóba, ahol a holttest nyugszik, Lorraine megérinti a holttest kezét, hogy az segítsen megtalálni az okkultista tartózkodási helyét. Lorraine egy látomásban sötét alagúton keresztül utazik, és szemtanúja lesz annak, ahogy az okkultista megpróbálja megöletni Arne-t, de még épp időben megállítja. Lorraine-t megfenyegeti az okkultista, és elmondja Ednek, hogy a kapcsolat mindkét irányba működik.
Warrenék visszatérnek connecticuti házukba, hogy tovább nyomozzanak. Ed rövid időre elveszti az eszméletét, és később az okkultista hatására meg akarja ölni Lorraine-t, de Drew még időben megállítja. Később megtalálják a házukban a totemet, amely egy fekete rózsákkal teli vázába volt elrejtve. Drew átadja Ednek a Stregherian boszorkányságról szóló könyvet, amit talált, és kijelenti, hogy ahhoz, hogy az átok feloldódjon, el kell pusztítani az oltárt, amelyben az okkultista működik. Amikor rájönnek, hogy Katie a közeli Fairfield Egyetemre járt, feltételezni kezdik, hogy az okkultista a környéken tevékenykedik. Lorraine visszatér Kastnerhez segítségért, aki elárulja, hogy a katolikus egyházban a papi cölibátus követelményét megszegve felnevelt egy Isla nevű lányt. Elmondja Lorraine-nek, hogy a kutatásai során egyre jobban vonzódott az okkultizmushoz, és később az okkultista lett. Kastner hozzáférést biztosít Lorraine-nek az alagutakhoz, ahol megtalálja az oltárt, majd az okkultista rátalál, és megöli őt. Ed hamarosan megérkezik, és egy lezárt lefolyónyíláson keresztül egy kalapáccsal bejut az alagutakba. Rövid időre megszállja a démon, és megpróbálja megölni Lorraine-t, de a lány újra elmeséli neki, amikor először találkoztak, és emlékezteti őt a szerelmükre. Ed visszanyeri eszméletét, és elpusztítja az oltárt, megmentve ezzel magát, Lorraine-t és Arne-t. Az okkultista megérkezik az összetört oltárához, de az általa megidézett démon megöli, miután nem sikerült beteljesítenie az átkot.
Ed az oltárról származó kelyhet a műtárgyak szobájában helyezi el, a Valak-festmény és az Annabelle-baba mellé. Arne-t emberölésért elítélik, de végül csak öt évet tölt le a büntetéséből, a börtönben feleségül veszi Debbie-t. A film végén Ed megmutatja Lorraine-nek a pavilon másolatát, amelyben először csókolóztak.

Érdekességek

  • A trilógia első két részét jegyző forgatókönyvíró-páros, Chad Hayes és Carey W. Hayes nem tért vissza a harmadik filmre.
  • A Démonok között 3 társ-forgatókönyvírója James Wan mellett az a David Leslie Johnson volt, aki a franchise két korábbi filmjén, a Démonok között 2-n (2016) és Az apácán (2018) is dolgozott.
  • A film történetének alapjául egy megtörtént eset, Arna Cheyenne Johnson gyilkosságának 1981-es connecticuti pere szolgált.
  • Az ördög kényszerített a Démonok között franchise nyolcadik filmje.
  • Egy ideig úgy volt, hogy a franchise atyja, James Wan rendezi majd a Démonok között 3-at, azonban a rendezői széket végül átadta Michael Chavesnek, aki Wan elmondása szerint teljes mértékben meggyőzte őt arról, hogy alkalmas a feladatra. A két rendező korábban A gyászoló asszony átkán is együtt dolgozott.
  • A filmben Megan Ashley Brown és Mitchell Hoog alakítja Lorraine és Ed Warren fiatalkori énjét.
  • 2018. decemberében vált hivatalosság, hogy Patrick Wilson és Vera Farmiga is visszatér Ed és Lorraine Warren szerepeiben.
  • A Démonok között 3 forgatása 2019. június 3-án kezdődött meg Atlantában, Georgia államban. A film női főszereplője, Vera Farmiga augusztus 15-én jelentette be, hogy számára véget ért a munka. A teljes forgatás 80 napot vett igénybe.
  • A Warner Bros. 2019. december 8-án jelentette be A démonok között 3 hivatalos címét. Ugyanekkor rántották le a leplet a film logójáról is.